Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Mr Bob Marley


Ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο. Έβαλα ένα ποτήρι μαύρο ρούμι με πάγο και το cd των Bob Marley and The Wailers, «Natty Dread» να παίζει. Έφτιαξα ένα reggae σκηνικό για να μπω καλύτερα στο κλίμα!

Πλήρες το όνομά του είναι Robert Nesta Marley. Γεννήθηκε 6 Φεβρουαρίου του 1945 στη Τζαμάικα. Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε λίγο μετά τη γέννηση του και έτσι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε μια μεγάλη πόλη (Trench town) για να βρει δουλειά η μάνα του.

Δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο περιβάλλον. Με το φίλο του Neville Livingstone (μαζί σχημάτισαν αργότερα τους Wailers) παρακολουθούσαν μαθήματα μουσικής, ενώ είχαν πρόσβαση σε κάθε είδος μουσικής που τους άρεσε. Την ίδια περίοδο οι εξελίξεις στη μουσική της Τζαμάικα ήταν ραγδαίες. Το κύμα της Ska ξεκίνησε από εκεί και άρχισε να απλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Το 1963 έφτιαξε την μπάντα Wailing Wailers με τους οποίους άρχισε να γίνεται γνωστός τοπικά κυκλοφορώντας μόνο singles. Το 1970 που υπέγραψαν στην Island Records, ως Wailers, έγιναν από παγκοσμίως άγνωστοι μία από τις πρώτες reggae μπάντες που ηχογραφούσαν ολόκληρο δίσκο και μάλιστα επιτυχημένο. Μέχρι τότε reggae μουσική μπορούσες να βρεις μόνο σε compilation cds και singles.

Πλέον είχαν ακουστεί παγκοσμίως αλλά δεν ήταν ακόμα το μεγάλο όνομα ώστε να κάνουν περιοδεία μόνοι τους. Οπότε τους πήραν οι Sly and The Family Stone για να ανοίγουν τις συναυλίες τους. Μετά από 4 συναυλίες όμως απολύθηκαν, αφού το κοινό τους ζητούσε φωνάζοντας το όνομα τους, την ώρα που έπαιζαν οι Sly and The Family Stone! Από το 1973 και μετά κυκλοφορούσαν σχεδόν ένα δίσκο το χρόνο ενώ άρχισαν να έχουν επιτυχία σε πολλές χώρες.

Τα τραγούδια του Bob Marley έχουν στο επίκεντρο τους τη μαριχουάνα (όπως είναι παγκοσμίως γνωστό πια), την πολιτική και τον έρωτα. Για να καταλάβει κανείς όμως την εμμονή του με το συγκεκριμένο φυτό πρέπει να γνωρίζει τη σημασία που έχει για τους ρασταφάρι. Πιστεύουν λοιπόν ότι το να καπνίζουν αυτό το ιερό βότανο τους φέρνει με κάποιο τρόπο πιο κοντά στο Θεό.

Το 1977, ενώ έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστοί, διαπιστώνεται ότι ο Bob Marley πάσχει από καρκίνο. Εκείνη τη χρονική στιγμή θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί ακρωτηριάζοντας το δάχτυλο του ποδιού του. Αυτό όμως ήταν αντίθετο με την πίστη των Ρασταφάρι και έτσι το αρνήθηκε.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια η καριέρα του απογειώθηκε. Ήταν παγκοσμίως το πιο καυτό όνομα και στα φεστιβάλ που εμφανίστηκε έσπασε πολλά ρεκόρ προσέλευσης κόσμου (100.000 είδαν τη συναυλία στο Μιλάνο). Επισκέφθηκε πολλές χώρες της Αφρικής που είναι η πνευματική πατρίδα των ρασταφάρι ενώ τον προσκάλεσε επίσημα ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε να εμφανιστεί στον εορτασμό της ανεξαρτησίας της χώρας. Η απήχηση που είχε στις χώρες του Τρίτου Κόσμου ήταν τεράστια. Το 1978 σε μια συναυλία του στη Τζαμάικα κατάφερε να ανεβάσει στη σκηνή τον Πρόεδρο της χώρας και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Με αυτό τον τρόπο συνέβαλε στην αποφυγή ενός εμφυλίου πολέμου αφού οι σχέσεις των οπαδών των δύο κομμάτων ήταν κάτι περισσότερο από τεταμένες.

Η τελευταία του συναυλία ήταν στο Pittsburgh μία μέρα αφότου έμαθε ότι είχε όγκο στον εγκέφαλο και οι γιατροί του έδιναν ένα μήνα ζωής. Πέθανε στις 11 Μαΐου του 1981 στο Μαϊάμι και στην κηδεία του πήγε χιλιάδες κόσμος. Ανάμεσα τους ήταν ο Πρόεδρος της Τζαμάικα και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου