Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Let There Be Rock


Το 2003 ανακοινώθηκε ότι μόνο στην Αμερική έχουν πουλήσει περισσότερα από 63 εκατομμύρια άλμπουμ, γεγονός που τους κατέταξε στην 5η θέση των πιο επιτυχημένων συγκροτημάτων! Η κατάταξη είναι η εξής:

The Beatles

Led Zeppelin

Pink Floyd

The Eagles

AC/DC

Καθόλου άσχημα λοιπόν για τα δύο αδέρφια (Angus και Malcolm Young) και το συγκρότημα που δημιούργησαν στο Σίδνεϊ το 1973. Και αν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό ακόμα από αυτό, είναι ότι θεωρούνται μαζί με τους Black Sabbath και τους Led Zeppelin, οι πρωτοπόροι του Hard Rock και του Heavy Metal (αν και οι ίδιοι θεωρούσαν πάντα ότι ο καλύτερος χαρακτηρισμός για τον ήχο τους είναι Hard Rock)!

Οι AC/DC, αφού τον πρώτο χρόνο άλλαξαν αρκετά μέλη, κατέληξαν λίγο πριν κάνουν την πρώτη τους ηχογράφηση, με τραγουδιστή τον οδηγό τους (!) Bon Scott, στα ντραμς τον Phil Rudd και στο μπάσο τον Mark Evans, σχήμα που έμεινε ίδιο για περίπου 6 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα ηχογράφησαν τα «High Voltage» και «T.N.T.», που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία. Το 1977 όμως ηχογραφούν το «Let There Be Rock» και κάπου εκεί άρχισε η διεθνής αναγνώριση. Ακολουθούν συναυλίες σε Αγγλία, Αμερική και το 1979 κυκλοφορούν το απόλυτο masterpiece του Hard Rock, το δίσκο «Highway To Hell», που τους καθιέρωσε ως ένα από τα πιο καυτό ονόματα της μουσικής σκηνής.

Ενώ όμως η πορεία τους είναι ανοδική, στις 19 Φεβρουαρίου του 1980, ο τραγουδιστής τους Bon Scott πεθαίνει στο Λονδίνο σε ηλικία 33 χρονών. Βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητο ενός φίλου του, ύστερα από μια νύχτα τεράστιας κατανάλωσης αλκοόλ. Τη θέση του όμως πήρε πολύ σύντομα ο Brian Johnson και το γκρουπ μπήκε στο στούντιο και ηχογράφησε ένα από τα άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το όνομα αυτού «Back To Black» και γράφτηκε εις μνήμη του Bon Scott.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι παγκοσμίως, από εκεί και μετά όμως τη σκυτάλη πήραν συγκροτήματα όπως οι Def Leppard, Iron Maiden, Guns N’ Roses, Metallica και Van Halen. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν αρκετούς δίσκους διατηρώντας μια σταθερή πορεία μέχρι το 2000. Μετά ακολούθησε μία σιωπή 8 χρόνων, που έσπασε με το σούπερ πετυχημένο «Black Ice» του 2008. Αυτό μεταφράζεται σε 5 εκατομμύρια πωλήσεις τις 2 πρώτες βδομάδες (και εν μέσω οικονομικής κρίσης), με Νο1 σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και μια τεράστια λίστα sold out συναυλιών που θα τους φέρουν και στην Ελλάδα (για πρώτη φορά!). Εγώ τι άλλο μπορώ να πω; Απ’ ότι φαίνεται ο παλιός, καλός, απλός, δυνατός ήχος τους είχε λείψει πολύ από το κοινό παγκοσμίως! Οπότε αφού σε λίγο καιρό θα είναι κοντά μας, ετοιμαστείτε να πάρουμε the Highway To Hell…