Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Life & Death of Peter Sellers


Πέμπτη βράδυ και όλη η παρέα μαζεύεται σπίτι μου για ποτό και DVD. Δύο ποτά μετά λοιπόν και αφού διαπληκτιστούμε για το ποια ταινία να δούμε αποφασίζω δημοκρατικότατα να βάλω το the Pink Panther με τον Peter Sellers (του 1963).

Η ταινία αυτή ήταν σταθμός στην καριέρα του διάσημου βρετανού κωμικού. Ήταν η ταινία με την οποία έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο πετυχαίνοντας να μετατρέψει με την ερμηνεία του ένα δεύτερο ρόλο σε πρωταγωνιστικό. Όλοι πλέον ξέρουν τον επιθεωρητή Κλουζώ και τις ατελείωτες γκάφες του στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τους κλέφτες του πιο μεγάλου διαμαντιού στον κόσμο. Τα επόμενα χρόνια γυρίστηκαν άλλες 4 ταινίες για το Pink Panther και σε όλες κύριος πρωταγωνιστής ήταν ο Peter Sellers.

Γεννήθηκε το 1925 και από δύο χρονών κυκλοφορούσε στα θέατρα αφού οι γονείς του ήταν ηθοποιοί. Γύρω στα 20 του υπηρέτησε σαν διασκεδαστής των στρατευμάτων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και όταν επέστρεψε απέκτησε εκπομπή στο ραδιόφωνο που αργότερα μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Από το 1955 άρχισε να εμφανίζεται σε ταινίες στον κινηματογράφο κάνοντας επιτυχία κυρίως στη Βρετανία, με ταινίες όπως “The Mouse That Roared” και Battle of the Sexes”.

Η επιτυχία και η αναγνώριση ωστόσο έρχονται μέσω Hollywood, από το 1963 και μετά με τις συνέχειες της ταινίας The Pink Panther. O Sellers είναι σαρωτικός στο ρόλο του Κλουζώ και αυτό του ανοίγει τις πόρτες των μεγάλων στούντιο. Παράλληλα έρχονται και οι υποψηφιότητες για Όσκαρ με τις ταινίες “Dr. Strangelove” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (που θεωρείται η καλύτερή του) και “Being There” (που τελικά κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα). Συνολικά πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 60 ταινίες και αμέτρητες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Το χαρακτηριστικό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν ότι “έμπαινε” και “έβγαινε” σε ένα ρόλο με πολύ μεγάλη ευκολία και ταχύτητα.

Η προσωπική του ζωή ήταν πολύ προβληματική. Όσοι τον γνώριζαν καλύτερα έλεγαν ότι ήταν πολύ δύσκολος και απαιτητικός άνθρωπος, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τους τέσσερις γάμους του. Δεν ήθελε να μιλάει για την προσωπική του ζωή και για να εμφανιστεί σε κάποια εκπομπή ως καλεσμένος απαιτούσε να το κάνει υποδυόμενος κάποιο ρόλο. Σε μια εμφάνισή του στο Muppet Show, ο Κέρμιτ ο βάτραχος του πρότεινε να σταματήσει να υποδύεται και να είναι ο εαυτός του. Αυτός απάντησε πως κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά αδύνατον, αφού δεν υπήρχε πια ο πραγματικός εαυτός του. Τον είχε αφαιρέσει χειρουργικά!

Πολλοί πίστευαν πως ο Sellers υπέφερε από κατάθλιψη καθώς κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, κάπνιζε σχεδόν σε καθημερινή βάση μαριχουάνα και κατανάλωνε κάθε είδους άλλα ναρκωτικά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, σε ηλικία μόλις 38 χρονών, μέσα σε λίγες μέρες να υποστεί 13 (!) καρδιακές προσβολές, που φυσικά του άφησαν μόνιμα προβλήματα στην καρδιά!

Ήταν πολύ καλός φίλος με δύο από τους Beatles, τον George Harrison και το Ringo Starr, όπως και με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Roman Polanski και τη Sophia Loren. Με την τελευταία μάλιστα υπήρχε πάντα η παραφιλολογία για το αν είχαν ολοκληρωμένη σχέση ή όχι.

Τα αυτοκίνητα ήταν η μεγάλη τρέλα του. Τα άλλαζε σαν τα πουκάμισα και αποκαλούσε τον εαυτό του "auto-erotic". Μάλιστα σε μία ραδιοφωνική εκπομπή που εμφανίστηκε ως καλεσμένος, ο εκφωνητής για να τον υποδεχτεί είπε: “Κυρίες και κύριοι. Έχουμε μαζί μας τον Peter Sellers που μόλις κατάφερε να σπάσει το προσωπικό του ρεκόρ, κρατώντας το ίδιο αμάξι για περισσότερο από ένα μήνα!”.

Πέθανε το 1980, σε ηλικία 54 ετών από καρδιακή προσβολή. Το μεγαλείο αυτού του κωμικού ήταν τέτοιο που δεν μπόρεσε να αντισταθεί σε ένα τελευταίο μετά θάνατον αστείο. Στη διαθήκη του, είχε ζητήσει την ώρα της κηδείας να ακούγεται το τραγούδι του Glenn Miller, “In The Mood”. Σύμφωνα με τους κοντινούς του ανθρώπους, αυτό ήταν το τραγούδι που μισούσε περισσότερο σε όλη του τη ζωή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου